PRZEPIS
Lane ciasteczka z lodami
CZAS
30 min.
SKŁADNIKI
8 pozycji
PORCJI
12 porcji
Chcesz przygotować specjalny deser lodowy? Odwiedź naszą oficjalną stronę internetową i poznaj przepis na lane ciasteczka z lodami o smaku Snickersa!
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mieszanki do naleśników
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Olej roślinny do smażenia
- 3/4 szklanki śmietany 35%
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 4 (53 ml każdy) batoniki lodowe SNICKERS
- 3 łyżki sosu karmelowego
WYKONANIE.
-
1 Zmieszaj suchą mieszankę do naleśników z 3/4 szklanki lub 1 szklanką wody, cukrem kryształem i wanilią — aż do uzyskania gładkiej masy. (Ciasto powinno być gęste, ale wciąż lekko płynne). Przełóż do rękawa cukierniczego z uciętym rogiem lub do plastikowej butelki z przystawką do wyciskania.
-
2 Do średniej wielkości rondla wlej wystarczającą ilość oleju (do wysokości 1 cala) i ogrzewaj w średniej temperaturze, aż termometr kuchenny wskaże 375°F.
-
3 Pracując partiami, ostrożnie i szybko przelewaj ok. 2 łyżki ciasta do rondla, robiąc zawijasy, tak aby uformować 3-calowy okrąg. Smaż 30 sekund – 1 minutę na każdą stronę lub do uzyskania złotego koloru. Przenieś na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
-
4 W międzyczasie, używając miksera elektrycznego, ubij śmietanę i 2 łyżki cukru pudru, aż do uzyskania sztywnej piany. Pokrój każdy baton lodowy SNICKERS Ice Cream na 3 kwadraty.
-
5 Posyp lane ciasteczka pozostałym cukrem pudrem. Na wierzch połóż kawałek batonika SNICKERS Ice Cream i porcję bitej śmietany. Udekoruj karmelem.
-
6 Wskazówka 1 : Zamiast sosem karmelowym można polać sosem krówkowym.
-
7 Wskazówka 2 : Udekoruj 1/2 filiżanki posiekanych orzeszków ziemnych.