PRZEPIS

Snickersowy tort naleśnikowy

Przekrój poprzeczny kawałka ciasta naleśnikowego Snickers i całego ciasta
CZAS
40 min.
SKŁADNIKI
14 pozycji
PORCJI
14 porcji
Masz apetyt na specjalny tort naleśnikowy? Wejdź na naszą oficjalną stronę internetową i dowiedz się, jak przygotować tort naleśnikowy o smaku Snickersa!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka 2% w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki mąki uniwersalnej, przesianej
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 113 g serka śmietankowego w kostce, w temperaturze pokojowej i podzielonego
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki 35% śmietany
  • 1/2 szklanki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki kajmaku
  • 2 batony (50 g każdy) SNICKERS oryginalne, posiekane

WYKONANIE.

  1. 1
    Naleśniki: W blenderze wymieszaj mleko, mąkę, masło, jajka i sól; miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecedź przez sito o drobnych oczkach i odstaw na co najmniej 30 minut (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby rozrzedź niewielką ilością wody).
  2. 2
    Rozgrzej 20 cm patelnię z powłoką nieprzywierającą, ustaw średnią temperaturę. Patelnię posmaruj odrobiną oleju. Wlej na patelnię 3 łyżki ciasta, tak poruszając patelnią, aby ciasto pokryło jej dno. Smaż przez 60-90 sekund lub do momentu, gdy naleśnik zacznie się zwijać na brzegach. Przewróć na drugą stronę i smaż przez około 30 sekund lub do całkowitego usmażenia. Powtórz czynność z pozostałym ciastem, w razie potrzeby posmaruj patelnię olejem. Przełóż naleśniki na arkusz papieru do pieczenia (powinno być 12 naleśników). Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  3. 3
    Masa z masła orzechowego: Za pomocą miksera elektrycznego ubij razem 50 g serka śmietankowego i masła orzechowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw.
  4. 4
    W innej misce ubij pozostały serek śmietankowy, cukier puder i wanilię na gładką masę. W osobnej misce ubij śmietanę aż do powstania sztywnej piany — ubij ją z masą z serka śmietankowego i cukru pudru, aż będzie lekka i puszysta. Odstaw.
  5. 5
    Umieść jeden naleśnik na talerzu do serwowania. Posmaruj go 1/4 szklanki masy z bitą śmietaną. Na wierzchu połóż kolejny naleśnik, a na nim 1 łyżkę masy z masła orzechowego. Posyp 4 łyżkami orzeszków ziemnych. Na wierzchu połóż kolejny naleśnik, skrop 4 łyżkami kajmaku i posyp 1/4 filiżanki posiekanych batonów SNICKERS. Powtarzaj, aż uzyskasz 4 warstwy. Odstaw do lodówki na 20-30 minut lub do zastygnięcia.
  6. 6
    Udekoruj pozostałą bitą śmietaną, posiekanymi SNICKERSAMI i orzeszkami ziemnymi. Polej pozostałym karmelem. Pokrój na 14 kawałków do serwowania.
  7. 7
    Wskazówka: Polej roztopioną gorzką czekoladą. W razie potrzeby posyp szczyptą soli morskiej.

WIĘCEJ TAKICH PRZEPISÓW.